מחקר לגילוי קורונה בבדיקת עיניים בביה”ח שיבא מצא שבבדיקת עיניים קצרה (40 שניות) ולא פולשנית ע”י מכשיר (TFI (Tear Film Imager ניתן לגלות חולי קורונה ברגישות של 91% בהשוואה ל-pcr
בתחילת פברואר חברת אדום טכנולוגיות אופטיות מתקדמות בע”מ יחד עם ביה”ח שיבא, תל השומר, החלו באחד הניסויים הגדולים מסוגם בעולם לגילוי נוכחות קורנה בעיניים ע”י בדיקת עיניים קצרה ולא פולשנית המבוססת על מכשיר הדגל של החברה TFI. השוואת יכולות הגילוי בוצעה לעומת בדיקת PCR תוך שמירה על סמיות, והוכיחה התאמה מעולה בין שתי השיטות.
חברת אדום טכנולוגיות אופטיות מתקדמות בע”מ מלוד המפתחת, מייצרת ומשווקת מכשור רפואי לבדיקות עיניים בשיתוף ביה”ח שיבא, תל השומר השלימו את הניסוי שבדק האם מכשיר ה-TFI של החברה מסוגל לאבחן הדבקה בקורונה באופן אפקטיבי בבדיקה מהירה (40 שניות) ולא פולשנית ע”י מדידה של שכבת הדמעות בעיניים. לניסוי גויסו 118 מתנדבים שנבדקו הן ב-PCR והן ע”י TFI במקביל תוך שמירה על סמיות כדי לאבחן קורונה (SARS-COV2). לאחר ניתוח הנתונים התברר כי רגישות בדיקת TFI היא 91% מול ה-PCR באבחון של וירוס הקורונה.
הניסוי שהושלם, מבוצע בהמשך להצלחה בניסוי היתכנות שבוצע בביה”ח וולפסון, חולון, בו הוכחה רגישות גבוהה של בדיקת TFI מול בדיקת PCR לגילוי קורונה בחולים ובבריאים. תוצאות ניסוי זה יוצגו במאי הקרוב בכנס הבינלאומי למחקרים של מחלות עיניים (ARVO 2022). אדום גאה במצגת זו שאושרה להצגה לאחר ביקורת עמיתים בפורום בינלאומי מכובד זה.
בניסוי הנוכחי אדום ושיבא הציעו לכל נבדק ב-PCR הסטנדרטי להיבדק במקביל גם ב-TFI והתוצאות של שתי הבדיקות הושוו אחת מול השנייה, כך שתהיה התייחסות לכל שלבי המחלה בחולים סימפטומטיים ואסימפטומטיים, תוך שמירה על סמיות. גילוי קורונה ב-TFI מבוצע על ידי בדיקת עיניים מהירה (40 שניות) ולא פולשנית, כאשר המדידה היא אופטית בלבד, ללאמטוש. מתוך 118 המשתתפים בניסוי, 23 זוהו כחולי קורונה ע”י בדיקת PCR והבדיקה ב- TFI זיהתה את רובם (21) נכון כחולים.
מכשיר TFI הינו מכשיר הדמיה רפואי למדידה לא פולשנית של שכבת הדמעות בעין. המכשיר מבוסס על הדמיה היפרספקטרלית ואינטליגנציה מלאכותית כדי לשחזר את מבנה שכבת הדמעות ולכמת את עובי תת השכבות המימית והשומנית בדיוק ננומטרי. הבדיקה נמשכת 40 שניות והמדידות מבוצעות בקצב גבוה כדי למדוד את הדינמיקה של שכבת הדמעות ולחשבפרמטרים המאפשרים אבחון של מחלות עיניים בכלל ומחלת העין היבשה בפרט.
וירוס הקורונה מייצר בשכבת הדמעות שכבה עצמאית עקב תכונותיו הכימיות, ושכבה זומשוחזרת ע”י מכשיר TFI בזכות הרזולוציה הננומטרית שלו, המאפשרת גילוי הימצאות הווירוסים בבדיקה לא פולשנית. מכשיר TFI הנו מהמכשירים המסחריים היחידים בעולם שמסוגל למדוד את תת השכבות של שכבת הדמעות בדיוק ננומטרי, כפי שהוכח בניסויים קליניים, ועקב כך גם לגלות את וירוס הקורונה כפי שהוכח בניסויים אלו.
“מכשיר TFI מצליח לשחזר את מבנה שכבת הדמעות בדיוק ננומטרי וכך לאתר את שכבת הווירוסים בהסתברות גבוהה כפי שהוכח בניסוי שעשינו. יכולת זו של מכשיר TFI למיטב ידעתנו ייחודית בעולם ופותחת אפשרויות לבדיקת קורונה ללא מטוש באופן שיטתי”, ציין פרופ’ איל צימליכמן, סמנכ”ל חדשנות וטרנספורמציה דיגיטלית בשיבא ודירקטור במרכז החדשנות ARC של שיבא .”אנחנו נרגשים מתוצאות הניסוי שביצענו, שיחד עם הניסוי הקודם מאששות את יכולות TFI לגלות וירוסים באופן שיטתי ע”י בדיקת עיניים לא פולשנית. נראה שיכולת השחזור הננומטרית של המכשיר מאפשרת לא רק למדוד את דינמיקת שכבת הדמעות באופן מדויק, אלא גם לזהות נוכחות וירוסים בגודל של כ-100 ננומטר.”
“לשמחתנו שיתוף הפעולה עם שיבא חזר והוכיח את הרגישות והיעילות הגבוהות של זיהוי הווירוסים ע”י מכשיר TFI שבנינו. נדון בתוצאות עם גופי הרגולציה הרלוונטיים כדי לתכנן את צעדינו הבאים במטרה לאפשר זמינות של בדיקה זו לכל” אומר דר’ ג’ון אברמס, נשיא חברת אדום טכנולוגיות אופטיות מתקדמות בע”מ. “בעוד שאנחנו לומדים לחיות בצל הקורונה, נראה שעוד נכונו לנו גלים נוספים של וריאנטים או וירוסים אחרים, ומכשיר TFI עם הטכנולוגיה של אדום יוכל לאפשר עוד שכבת הגנה לאוכלוסייה ברחבי העולם”.