שוקי מניות, S&P500 ומדד ת”א 35
בניגוד לשוק האמריקאי, המשקיעים אצלנו לא רואים את המהלך שהיה ככזה שהגיע לרמות שווי מפחידות ומרוכזות מדי •• מחשבות לגבי העתיד המיידי של וול סטריט, מול תקווה מתמשכת לשוק המניות הישראלי
ניתן לראות סקירה זו כסיכום שנת 2024 וגם כמבט קדימה לקראת 2025. עקרונית, הייתה זו שנה נהדרת עבור משקיעי שוק המניות האמריקאי. כידוע, ישנם הרבה ישראלים שבשנים האחרונות העדיפו לרעות בשדות זרים, ובמיוחד בשדה של מדד S&P500 האמריקאי. מדד שהוא אימפריה של מוצרים ולא רק מדד מניות. אחרי הכול, הוא מכיל את 500 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר, וזה אומר 500 החברות הטובות והמשפיעות ביותר במשק הכלכלי החשוב בעולם.
כל זה לעומת הכלכלה הישראלית, בעיותיה, ושוק המניות המצומצם למדי שלה, כאשר ישנן עדיין בעיות סחירות חמורות למדי בחלק נכבד ממה שמוצע אצלנו. בכל אופן, כמו שציינתי לעיל, הייתה זו שנה נהדרת תשואתית: 24.02% מה-02-01-2024 ועד ה-31-12-204. כל זה אחרי שנה נהדרת לא פחות ב-2023… אז מה הבעיה בדיוק? למה אנו חשים קצת מועקה לצד השמחה על המספרים היפים?
ישנן כמה סיבות לכך: כידוע, ביצועים אלו נבנו על כנפי כמה מניות בודדות (“שבע המופלאות”) אשר בלעדיהן התוצאה הייתה הרבה יותר עגומה. שנית, אנו מבינים כבר זמן מה שהנזילות האינסופית שניתנה למשקיעים ב-2023 ו-2024, מכיוון הממשל והבנק המרכזי, כבר לא תהיה כזו בממשל החדש של טראמפ. ושלישית, אסטרטגית, השוק עולה בצורה מדהימה מאז מרץ 2009, כאשר נקודת האחיזה האחרונה הרצינית הייתה אוקטובר 2022. מאז ועד השיא המינורי של תחילת דצמבר 2024 השוק עלה כ-75% (!!).
קצב כזה אינו קצב שניתן להתמיד בו לאורך זמן ומצביע על צורך בהול למימוש רווחים. הסיבה לתיקון של 2022 היה נרמול הריביות ואנו ממשיכים לשאול את עצמנו: מה יהיה הטריגר (ה”ברבור השחור”) שיגרום לתיקון המשמעותי הבא. האם הוא מחויב להגיע דווקא ב-2025? ממש לא. ישנה עדיין המון נזילות ב”Pipeline” וזו יכולה עוד להזין חודשים רבים של מגמה חיובית כללית. אבל, ישנה האפשרות שתקופת המעבר בין הזמן שינקטו בו האמצעים החדשים על ידי אנשי טראמפ ובין התקופה שבה נראה את התוצאות מאותם מעשים תהיה תקופה של קושי.
יש האומרים, שמי שמצפה לקריסה מהירה טועה ומטעה. גם שנה של 5-10% תשואה, אחרי ה-24% שראינו ב-2024 יכולה להיחשב כ”תיקון” לוגי. הבעיה היא שכמות המשקיעים הנמצאים במצב ממונף הוא בהחלט מסוכן ואינו מתאים כל כך לדשדוש ארוך במיוחד. בכל אופן, מכיוון שאיננו נביאים אלא רק מתבוננים במציאות, נשמח על מה שנתנה לנו 2024 ונקווה לטוב ביותר עבור 2025.
לגבי השוק שלנו אומר כך: כאשר באים לדון על השוק הישראלי העניינים הרבה יותר פשוטים מאשר השווקים האחרים. מדוע? כי ישנה תחושה חזקה מאוד של “רכבת דוהרת” אשר אינה מתחשבת בכל הגורמים שהיו משפיעים מאוד עד עכשיו. למשל, עלייה בדולר (3.65 מתחתית של 3.55), למשל ירידות בוול-סטריט, ולמשל שמועות על קשיים בעסקת החטופים.
ב-17-09-2024 הנמוך של המדד היה סביב 1982 ועכשיו הגבוה של המדד נמצא ב-2414, דהיינו כ-22% עלייה ב-3 וחצי חודשים. הישג מרשים ומעורר פליאה לאור המצב הפונדמנטלי של המדינה והכלכלה שלה, עכשיו. כל זה כאשר המבנה המגמתי הוא של מגמה חזקה מאוד, עם יציבות של מומנטום אדיר, הנמצא מאז אמצע אוקטובר במצב של קניות יתר. אז מה דוחף את כל זה? “היום שאחרי”.
למשקיעים הזרים זה לקח פחות זמן אבל גם למקומיים כבר ברור שאנו חיים במזרח תיכון חדש באמת. לא כזה שהיה תקווה וחלום אלא כזה שבו איראן אבדה המון מנכסיה והשפעתה כאשר ממשל טראמפ מגיע ואמור להיות לצידנו בחלק נכבד ממטרותינו האסטרטגיות. אם תחשבו על כך שהאינטרס הישראלי נמצא בזהות מוחלטת לאלו של רוב המדינות הסוניות (ובמיוחד לאלו של סעודיה) אין פלא שיש כאן תקווה גדולה לשינוי משמעותי במדיניות ובמעשים מול איראן.
בכל אופן, כל מה שכבר קרה ואולי יקרה, גיאו-פוליטית, בונה תשתית קיום טובה יותר למדינת ישראל אחרי שנסיים את השלב העצים של הלחימה בכל החזיתות. ואז, מה שהיה עד תחילת המהומה סביב הרפורמה המשפטית יכול לחזור ובצורה מופלאה יותר. זה עניין של זמן ולא רב מדי… לפחות כך ראו זאת אלו שבאו לשוק שלנו ואלו שעדיין מאמינים ומשקיעים בו.
ועכשיו, הבה נראה איך כל זה נראה בגרפים של המדדים…
S&P500
טכנית, מדד המניות האמריקאי הגיע לסוג של רוויה בתחילת דצמבר כאשר המחיר נגע ב-6100. הירידה המהירה משם, ביום של הורדת הריבית דווקא, הנחילה מכה לא נעימה לאופטימיות ששררה אחרי היבחרו של הנשיא החדש. במשך ימים שלמים, אחרי אותה בחירה, ראינו במדיה הכלכלית האמריקאית אנליסטים שטענו ש”אין כבר סיבה לחששות” כלפי השוק וש”כל מה שהיה צריך להיות כדי להמשיך את המגמה החיובית אכן הגיע”.
ואני אומר שוב: כאשר כולם כבר מסכימים לכיוון אחד, זו ממש קלאסיקה שהשוק ימשוך בדיוק לכיוון השני. וזה מה שקרה כאשר יש עכשיו לפנינו תבנית של ראש וכתפיים, כאשר הכתף השנייה נבנתה סביב שבירה של הממוצע הנע 20, חזרה לבדיקת השבירה בדיוק, ודחייה כלפי מטה לכיוון בסיס התבנית סביב 5880-5870. ביום שישי האחרון, ראינו את הרמה הזו עומדת איתן, בינתיים.
שבירתה מטה תצביע מייד ליעד המובנה של התבנית: 5660. שהוא גובה התבנית (220 נקודות) מתחת לבסיסה. אגב, שם נמצאת רמת תיקון פיבונצ”י (38.2%) סביב 5700. יש לציין שאחרי חודשים רבים (אמצע אוגוסט) ראיינו עכשיו מומנטום מתחת ל-0, וזה תמיד היה סימן רע מאוד כלפי כוחו החיובי של השוק.
כמה התיקן יכול לבלוע מבלי שיהיה טריגר ספציפי? אינני יודע אבל יש לכם כאן מפה של רמות התמיכה ההיסטורית, ואלו הדינאמיות, מסרגל הפיבו. עבור הטווח הארוך באמת, רק ירידה מתחת לנמוך של בעיית ה-Carry-Trade (5100) תהיה סימן של משבר אמת. כל השאר, וזה באמת לא נעים לומר, ייחשב כרעש בסה”כ ההיסטורי.
TA35
כמו שראינו בשוק האמריקאי, ישנם שם סממנים ברורים של תחילת שלילה אפשרית. מול זה, הגרף של המדד המקומי בולט בהיעדרות סימנים כאלו. העלייה מאז ה-17-9-2024 ועד עכשיו עומדת על 22.03% וזה די מדהים. אין כאן סימני עצירה במחיר או במומנטום של המגמה. כל שפל נקנה במהירות ובונה עוד שלב בעלייה המהירה בתעלה החדה.
האם זה בריא? כן ולא. כן, כי זה מצביע על האופטימיות האדירה שיש כלפי השוק כאשר זו אינו מגיעה מאיזו בועה כלכלית או אופנה טכנולוגית. כמו כן, מוסכם שיש עדיין הרבה “בשר”, בשוק הישראלי עד שנוכל לטעון שהוא נמצא במצב של קניות יתר בשווי השוק של המניות הבונות אותו.
אז למה ה-לא? כי, טכנית, עלייה מהירה וחסרת תיקון יורד משמעותי, שמבסס את המגמה החדשה על ידי שפלים עולים מסודרים, אינה יכולה לשרוד הרבה מדיי זמן. המשל לגומי שנמתח תמיד מאיר עיניים… מתי זה יקרה ולאיזה עומק יגיע אותו תיקון? מי יודע. אני מתאר לעצמי שירידות חדות מדיי בוול-סטריט יכולות להיות סיבה מוצדקת, או אירוע מדיני-בטחוני, או אירוע פוליטי משמעותי כמו נפילת ממשלה.
אולם, וזה אולם חשוב: מכיוון שהשיקולים של המשקיעים הם יותר לטווח הארוך מאשר לקצר תיתכן המשכיות ארוכה למה שאנו היינו מקטלגים, בדרך כלל, כמערכה חיובית קיצונית מדיי.
כלל האצבע הנוכחי אומר: ירידה מ-2300, ובמיוחד מ-2230, יהיו סימנים מעידים שמשהו לא נעים, בטווח הקצר, קורה.
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל”ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס’ 5) תשע”ט 2019 ל”חוק זכויות יוצרים”. אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל .funder@funder.co.il בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימיילfunder@funder.co.il