כל הדוגמניות כבר עזבו אותו, כל העולם נגדו והוא עוד לא דיבר מילה. התחושה שלי היא שאין לזה סיכוי היום בבית המשפט והתיק עוד לא התחיל. היום כל מי שמנהל תיקי עבירות מין מתחיל עם הרבה מינוסים וכשאתה מייצג מישהו כזה אתה כעו״ד מרגיש נאשם. אתה נכנס לאולם בית המשפט ואתה נחשב לנאשם בעצמך. אני מאלה שמאוד מברך על מהפכת מי טו וכל המלחמה הזו היא חשובה לי, אבל נדמה לי שקצת הגזמנו כי גם בימים אלו צריך לשמור על זכויות האנשים. מה שיקרה זה שאנשים על לא עוול בכפם ימצאו את עצמם בבתי הסוהר
אפרת שגב, סמנכ”לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט: “בתקופת משבר הקורונה, חלה עליה בביצוע עבירות כלכליות כדוגמת עבודה ב”שחור” והוצאת חשבוניות פיקטיביות. כמו כן, ניכר זינוק של 57% בעבירות מין במרחב הווירטואלי וגידול במספר התיקים שנפתחו במסגרת מעשה סדום מ-319 תיקים ב-2019 ל-368 תיקים ב-2020″.
במלון רויאל ביץ׳ בתל אביב נערך פורום duns 100 השנתי של בכירי המשפט בתחום צווארון לבן ומשפט פלילי, בהנחיית העיתונאי הבכיר לשעבר בתחום הפלילי דורון הרמן.
במסגרת הפורום עסקו ודנו בכירי הענף בנושאים שעל סדר היום המקצועי ביניהם: פרשות השחיתות השלטוניות, פרשת שי אביטל, מעורבות התקשורת בתיקים המשפטיים וחשיבות נוכחות עורכי הדין בכל תהליכי החקירה.
עו״ד גיל פרידמן על מהות מעצרי הצווארון הלבן: ״כל מעצרי הצווארון הלבן הם מיותרים. היום יש רשתות האזנה לאנשים האלה עוד לפני שהם נעצרים וזה מגיע למצב בו לפעמים למשטרה יותר משתלם לשחרר את החשודים מאשר להביא אותם לחקירה כי כשהם בחוץ יש להם את כל הכלים להמשיך, להקשיב ולעקוב אחרי מה שהם עושים. שופטים רוצים את התיקים הגדולים כדי שיהיה כתוב את השם שלהם בעיתון וכל הרעש התקשורתי סביב המעצר טוב לכולם חוץ מהלקוח״.
עו״ד אורי קינן על מעורבות התקשורת בתיקים המשפטיים והחוק בנושא גביית ראיות שלא כדין: ״שי ניצן העלאה מדרגה בנושא השפעת התקשורת על התיקים. לאחרונה החליט שר המשפטים לקדם את הצעת החוק בנושא פסילת ראיות המובאות שלא כדין דרך פסקה אמתית. הצעת החוק הזו היא טובה, לגיטימית וראויה. עולם התקשורת מקבל בקריצת עין גם לגיטימיות מבתי המשפט לחשוף חומרים ולערוך סוג של משפטי שדה מחוץ לקוטלי בית המשפט. המטרה היא להביא את מערכת המשפט כולה למצה בו תבין שכל ראיה שתגבה שלא כדין תפסל״.
עו״ד יובל זמר על הצעת החוק של שר המשפטים בנושא פסילת ראיות: ״אני לא מתלהב מהצעת החוק של גדעון סער שכן היא מקבעת מצב שהוא פשרה לא טובה לאף צד. צריכה להיות הבנה מעוגנת בחוק שבמידה והפרת את זכותו של האיש- הראיה היא פסולה. הצעת החוק הזו מנציחה מצב משפטי לא טוב לאזרח. מקווה שהצעת החוק הזו לא תעבור כי במציאות המשפטית והפוליטית בישראל אנחנו נגיע למצב של קיבוע מצבים שלא טובים לאף אחד מהצדדים״.
עו״ד שרון כהנא על משך הזמן הארוך בטיפול בתיקים בפרקליטות והשפעתה על האזרחים: ״כיום, בדרך שבה עובדת הפרקליטות, רק אם אתה אדם עמיד ויש לך יכולת כלכלית אתה יכול לשרוד. אם אתה אדם מהשורה אין לך סיכוי. משך הזמן הארוך שלוקח להם לקבוע שימועים ולנהל את התיקים הוא בלתי אפשרי בטווח הארוך״.
עו״ד דפנה ווינברג על מעורבות התקשורת בתיקים המשפטיים: ״אנחנו צריכים להימנע ככל שניתן מהשימוש בתקשורת. בפרקליטות מחזיקים את התיקים הרבה מאוד זמן ובפועל אנחנו רואים שיש להם אינטרס לכך מול התקשורת. אותנו מורחים הרבה זמן עם תשובות על דחיית שימועים ובסוף אנחנו מקבלים את זה בתצורה של אייטם בתקשורת. אנחנו כעורכי דין באים כתגובה לתקשורת ולא הולכים אליה כדי להסדיר דברים״.
עו״ד רותי ליטבק על התקשורת ומשפטי השדה בתקשורת: ״אני נרתעת מהתקשורת במידה רבה מהעובדה הפשוטה שזה נהיה קרקס. התיקים מתנהלים בתקשורת וזו לא טובת הלקוחות שלנו ויותר מזה זה מפריע לנו בעבודה שלנו. אנחנו מגיעים למצבים בהם יש משפטי שדה בטלוויזיה וברדיו. המגרש שלנו הוא לא בתקשורת ואין דרך או מקום להשפיע על שופטים דרך התקשורת״.
עו״ד אילן סופר על הביקורת בתיקי נתניהו וחשיבות נוכחות הסנגורים בחדרי החקירות: ״בתקופת תיקי נתניהו נוצר גל עכור מאוד של ביקורת שאי אפשר לראות מבעדה. הבעיה במדינת ישראל היא לא שהפרקליטות תופרת תיקים, הבעיה היא בדרך כלל באותם השלבים בהם אין נוכחות של סנגור. שלה החקירה נהיה תהליך רקוב שלא מתנהל כמו שצריך. צריך לחוקק חוק שיקבע כללים ברורים בכל הנושא של שלבי החקירה והשימוש בחומרי החקירה. בכל מקום שאין נוכחות אקטיבית של סנגור זה פוטנציאל לפיתוח זיהומי״.
עו״ד ד״ר צבי גבאי על חשיבות נוכחות הסנגורים בכל שלבי החקירה בתיקים: ״צריך להתחיל להכניס במדינת ישראל ודאות חוקית. היום חוקרים בחדרי החקירות משתמשים בשקרים ועדויות מזויפות מול הנחקרים. לא הגיוני שאין עו״ד שנמצא בחדרים האלה כדי לעצור ולמנוע את הקראת ההודעות הפיקטיביות, ואת השימוש בראיות שלא כדין אל מול הנחשדים. מדינת ישראל צריכה לעגן את הנושא הזה בחוק. אני חושב שהגיע העת לעשות את השינוי עד הסוף״.
עו״ד גלעד ברון על מעורבות התקשורת בתיקים והשינויים שעברו התיקים בימנו: ״התקשורת גדולה וחזקה מאתנו ואנחנו צריכים ללמוד לחיות לצידה ואיתה. אנחנו יכולים לשנות את האתיקה השורשית של איך מתנהלים וזה בידיים שלנו. בנוסף על הצד התקשורתי שנכנס לחיינו, התיקים היום שינו את כללי ההתנהלות והפרקליטות ובתי המשפט לא עשו את האדפטציה הנכונה להתנהל בהם״.
מבין המשתתפים בפורום: אורון שוורץ, שותף מייסד, שוורץ נרקיס ושות’, אורי קינן, מייסד, אורי קינן ושות’, איילת לשם, עו”ד, ורדי לשם רון עו”ד, אילן סופר, שותף ומייסד המשרד, אילן סופר ושות’ עו”ד, אורי קרוב, עו”ד בעז בן צור ושות’ עו”ד , אלון רון, שותף ובעלים, ורדי לשם רון עו”ד, ארז אבוהב, מייסד ובעלים, ארז אבוהב משרד עו”ד, ברוך זכאי, עו”ד, פריד גבאי משרד עו”ד, גיל פרידמן, שותף מייסד, משרד עו”ד גיל פרידמן, גלעד ברון, מייסד ושותף מנהל, ברון ושות’ משרד עו”ד, ד”ר צבי גבאי, שותף בכיר, ברנע ג’פה לנדה, דניאלה גז, עו”ד, עו״ד ששי גז, ששי גז, מייסד ובעלים, גז ששי משרד עו”ד.משרד עו”ד דפנה וינברג, יועצת, שפיגלמן קורן זמיר ושות’ עו”ד ונוטריונים, זכי כמאל, בעלים ומייסד, זכי כמאל משרר עו”ד, טל גבאי, שותף מייסד, פריד גבאי משרד עו”ד, יובל זמר, שותף מייסד, יובל זמר משרד עו”ד , יובל ששון, שותף, מיתר עו”ד, יחיאל וינרוט, שותף, ד”ר י.וינרוט ושות’, ניר יסלוביץ, מייסד ובעלים, ניר יסלוביץ משרד עו”ד, ניר לזר, עו”ד, סרטל, סהראי, לזר משרד עו”ד, עידית רייכרט, מייסדת ובעלים, עידית רייכרט משרד עו”ד, עמית בכר, שותף, ש.הורוביץ, ציון סהראי, שותף, סרטל סהראי לזר, משרד עו”ד, קובי בן שעיה, מייסד ובעלים, משרד עו”ד קובי בן שעיה, רותי ליטבק, שותפה מייסדת, עיני ליטבק לזר ושות’ משרד עו”ד שרון כהנא, שותפה וראש מחלקת צווארון לבן, AYR- עמר רייטר ז’אן שוכטוביץ ושות’.