רשות מקרקעי ישראל והחברה להגנת הטבע, מזמינים את הציבור לפסטיבל סיורים חינמיים באוויר הפתוח, בחול המועד סוכות, ללא תשלום ובהרשמה מראש, באתרי טבע ברחבי ישראל, ששוקמו טופחו, והונגשו לטובת הציבור, בתמיכת רשות מקרקעי ישראל, באמצעות הקרן לשמירה על שטחים פתוחים.
הסיורים יתקיימו בימים רביעי וחמישי, 22-23 בספטמבר, ב-10 מוקדים שונים ברחבי הארץ, מהצפון ועד הדרום.
במסגרת הפסטיבל, יתקיימו סיורים ב-10 מוקדים שונים ברחבי הארץ, בדרום, במרכז ובצפון: פארק הצפרות באילת, אגם ירוחם, טחנת הנזירים בנחל ציפורי, פארק המעיינות, עין נון, נחל הדר בהוד השרון, פארק הציפורים בבריכות עין החורש (אגמון חפר), נחל נעמן בשפך לים, מצודת אשדוד ונחל שורק.
בכל אחד מהאתרים, יתקיימו מספר סיורים, גם ביום רביעי וגם בחמישי.
את הטיולים בשטח, ילוו המדריכים המנוסים והמקצועיים של החברה להגנת הטבע. ההשתתפות בסיורים אינה כרוכה בתשלום, אך נדרשת הרשמה מראש.
מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) יעקב קוינט: “רשות מקרקעי ישראל, משקיעה רבות, בכל סוגי ויעודי הקרקעות השונים בישראל ושמה דגש בשנים האחרונות, על איזון בין צורכי פיתוח ובניית הארץ, לצורכי שימור אתרי הטבע והשטחים הפתוחים. בשנים האחרונות, השקיעה רמ”י קרוב ל-900 מיליון ש”ח, לסיוע במימון של כ- 600 פרויקטים העוסקים בשמירה, פיתוח סביבתי וטיפוח של נחלים, פארקים ושטחים פתוחים, בין אם בצמידות למרכזי אוכלוסייה ובין אם במרחבים הפתוחים המרוחקים בגליל בנגב ובאילת. אנו מזמינים את הציבור לצאת אל הטבע וליהנות מפינות החמד הייחודיות שהיינו שותפים לשיקומן ולהנגשתן לציבור הרחב”.
מנכ”לית החברה להגנת הטבע, איריס האן: “במדינת ישראל המצטופפת, יש ערך עליון לשמירה על השטחים הפתוחים, החיוניים לקיומם של הטבע והאדם, זה לצד זה. לקרן השטחים הפתוחים, יש תפקיד חשוב בשיקום, הגנה והנגשה של שטחים פתוחים בישראל. כמי שמלווים את עבודת הקרן, מהקמתה ועד היום, לכבוד ולגאווה לנו, להיות שותפים בפסטיבל ולהעניק לציבור הישראלי, הצצה לכמה מהאתרים ששוקמו על ידי הקרן”.
פארק המעיינות – נחל הקיבוצים, הסיור הרטוב: מסלול הליכה מרענן בנחל הקיבוצים.
גם אם כבר פקדתם את הים או הבריכה בקיץ הזה – אין תחליף לשחייה במי נחל טבעיים, כשאתם מוקפים בטבע מרהיב וזה בדיוק מה שמחכה לכם בטיול הזה שבו תבקרו באחד מהנחלים הקסומים והמיוחדים בעמק חרוד – נחל הקיבוצים. סמוך לסחנה ולניר דוד עובר לו נחל הקיבוצים השופע, שניזון ממעיינות עין חומה ועין מגדל. שמות אלו מרמזים לנו את סיפור המקום: ממש כאן, הוקם יישוב חומה ומגדל הראשון – תל עמל. אך מדוע דווקא כאן בחרו להקים נקודת התיישבות ראשונה? ממש מאותה סיבה שבזכותה הגענו לכאן – המים כמובן. שפע המים עמד לרשות המתיישבים לשימוש אישי, אך לא רק. בעזרת המים יכלו המתיישבים לפתח תחומי חקלאות רבים, ובראשם בריכות הדגים עליהם נשמע במהלך הטיול. את המסלול נתחיל מהמבואה של פארק המעיינות, ומשם ניכנס יחדיו אל תוך תוואי הנחל.
נחל ציפורי, דרך הנחל: מהכפר לטחנת הנזירים העתיקה
טיול מונגש לעגלות ילדים אך לא לכיסאות גלגלים. את המסלול הקצר שלנו נתחיל בכפר הקטן ראס-עלי, שם נצעד מחניית בית הספר המקומי לצד נחל ציפורי בשביל נוח המתאים לעגלות ילדים. נחל ציפורי הוא אחד מהנחלים המשמעותיים בגליל התחתון, אורכו כ-32 ק”מ שנמתחים מהרי נצרת ועד לחיבורו לנחל הקישון שנשפך לים התיכון באזור חיפה. בשונה מרוב נחלי הגליל התחתון נחל ציפורי הוא נחל איתן השופע מים בכל ימי השנה (בחלקים רבים שלו)!
לאחר ההליכה לצד הנחל, נגיע לרחבת “טחנת הנזירים”- טחנת קמח מרשימה שניצלה את מי הנחל השופע ופעלה עד שהחלו להופיע טחנות קמח הפועלות על חשמל.
במהלך כל המסלול נשמע על הטבע וחשיבות הנחל באזור, נכיר מעט את ההתיישבות בגליל ונלמד על אתגרי שמירת הטבע העיקריים בעבר ובהווה.
אוצרות בגליל: סיור בנחל נעמן הזורם תמיד צאו איתנו לטיול לאורך מקטע של נחל נעמן, בו נשמע את סיפורי הנחל, נחפש בעלי חיים ונכיר את צמחיית הנחלים של האזור! נחל נעמן הוא אחד מנחלי האיתן הספורים במישור החוף. הוא מתחיל במעיינות אפק ונחל אפק, וממשיך את זרימתו צפונה סמוך לקרית ביאליק והקיבוצים עין המפרץ וכפר מסריק.
נחל נעמן מתחבר לנחל חילזון, שזורם מערבה, ונשפך לים בחוף הדרומי של העיר עכו.
לאור מאפייניו הייחודיים של הנחל גובשה לפני מספר שנים תכנית אב לנחל, שבמסגרתה שוקם מקטע של הנחל. בסיור נלמד גם על מאמצי השיקום וחשיבותו הרבה לאזור. בנחל בוצע שיקום נופי אקולוגי, הסדרת ניקוז בתחומי שמורת מלחת הנעמן, והוקמו לאורך הנחל לרווחת המטיילים שבילי טיילות, מצפורי צפרות המקשרות את מעלה נחל נעמן, עם השפך, שיקום של מסילת הברזל שננטשה.
כל הנחלים זורמים לים: סיפורו של נחל שורק הצטרפו לסיור בגן הלאומי שפך נחל שורק, בו נטייל לאורכו של הנחל המהווה חלק בלתי נפרד מחולות מישור החוף. במהלך הסיור נכיר את בית הגידול הייחודי בקרבת הנחל וסביבתו, ונשמע על היצורים החיים והתנאים שאיתם הם מתמודדים. משם נמשיך לבית הגידול החולי, נבחן את ההשפעה של האדם על בית הגידול וכמובן – נלמד מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשמר את מגוון החי והצומח באזור.
בשמורה בוצע שיקום וניקיון נרחב הגנה על חיות הבר, לטובת הציבור המתחם הונגש והוא כולל שבילים ורחבות למעבר נוח, שולחנות פיקניק ומנוחה ומוקדי פעילות למטיילים וקבוצות.
פארק נחל הדר – נחל מוזנח לפארק אקולוגי: סיפורו של נחל הדר
הצטרפו לסיור בפארק האקולוגי ברמת השרון ויחד נגלה את נפלאות הטבע בעיר. במהלך הסיור נטייל לאורך נחל הדר שעובר בפארק, נחפש את בעלי החיים בנחל, נחקור את צמחיית הנחלים שבסביבתו ונשמע על מאמצי השיקום והפיתוח שלו כאתר טבע בלב העיר..
נחל הדר, אחד מיובליו של נחל הירקון, סבל לאורך שנים מהזנחה ומשפכי ביוב שזרמו אליו. רמ”י- (הקרן לשמירה על השטחים הפתוחים) ועיריית הוד השרון שיקמו את הנחל והפכו אותו לפארק אקולוגי, עם האגם האקולוגי הגדול במדינה.
אחד מהאלמנטים שהופכים את הפארק לאקולוגי, הוא מערכת ייחודית לטיהור, להשבת ולהזרמת מים לירקון למען שיקומו. זהו פארק ייחודי מסוגו בארץ ובעולם, אשר מממש את עיקרון החזרת המרחבים הטבעיים וההיסטוריים של נחל הדר ונחל הירקון לתושבי העיר, והוא בעל חשיבות גבוהה לאיכות החיים של תושבי הסביבה. לאור זאת ולמרבה השמחה, הוחלט על יצירת מנגנוני הגנה סטטוטוריים בלתי הפיכים, שישמרו עליהם בעתיד מלחצי הפיתוח המודרני.
נחל נון – מגדל, מכונת הזמן של המעיין: מהתקופה הרומית ועד ימינו עין נון” (נון בארמית הוא דג), שוכן מתחת למושבה מגדל, זוהי פינת חמד אמיתית המשקיפה אל הארבל. ומקום נפלא לבילוי ונופש. שם המקום קרוי על שם העיירה “מגדל נוניא” ששכנה סמוך לכנרת לפני כ-2,000 שנים, וכיום מזוהה כ”מגדלה”, בתקופה הרומית הוקמה סביב המעיין בריכת הרמה, שהגביהה את מפלס המים ומתחתיה בריכה מלאכותית. בשנים קודמות שימשה הבריכה גם את החקלאים ששאבו ממנה להשקיית השדות. מהבריכות זורמים מי המעיין באפיק הטבעי של נחל נון, דרך מעביר מים עות’מאני עתיק, העובר מתחת לכביש 90 ועד להתחברות הנחל עם הכנרת. אנחנו נשב לצד המעיין להדרכה והפעלה לכל המשפחה ולאחר מכן נשתכשך במימו הקרירים. במקום בוצע שיקום אקולוגי וסביבתי מקיף, בסיוע רשות מקרקעי ישראל, של ערוץ המעיין, הוקמו פינות פיקניק שבילים ואמפיתאטרון .
אגמון חפר – בדרך לאירופה עוצרים בפארק: סיור צפרות באגמון חפר
בואו לגלות: מדוע ציפורים בכלל נודדות? מאיפה הן מגיעות ולאן הן עפות? מתי הן נודדות? איך הן יודעות מתי וכיצד לנדוד? פארק הצפרות שבאגמון חפר שוכן בלב עמק חפר, בין בריכות דגים לשדות חקלאיים. האגמון הוקם על בסיס בריכות דגים שסיימו את תפקידן והוסבו לשימוש אחר לגמרי: “תחנת תדלוק עבור ציפורים” . מדוע ציפורים צריכות “לתדלק? רבים לא יודעים זאת, אך מדי שנה חולפות מעל שמי ישראל כ-500 מיליון ציפורים (קראתם נכון, חמש מאות מיליון!) שעושות את דרכן מאתרי הקינון באירופה לאתרי החורף באפריקה, ולאחר מכן חוזרות את אותה הדרך. ישראל מהווה נקודת עצירה חשובה בשבילן, בה הן יכולות לנוח ולמצוא מזון. אגמון חפר מספק להן בדיוק את זה. aשיקום האגמון בסיוע רשות מקרקעי ישראל נעשה במסגרת שיקום נחל אלכסנדר, תוך שימור המגוון הביולוגי והעשרת בתי הגידול בריכות עין חורש, שילוב מאגר תפיסת מי שיטפונות והבטחת קיומו של ממשק האקולוגי בין השניים.
עששיות במצודת הים – סיור בפארק האקולוגי באשדוד
בואו הצטרפו לסיור מודרך ומרתק לאור עששיות בפארק האקולוגי מצודת ים אשדוד – פארק שנמצא בחלקה הדרומי של העיר אשדוד ונפרש על למעלה מ-3000 דונמים. הפינה הקסומה נמצאת ממש על הדיונות הנושקות לחוף הים באשדוד ושיקומה כולל הקמת אזורי ישיבה ומתחמי תצפית, כיתות לימוד, שבילים צמחיה ועצי בוסתן, ההופכים את המקום לפינת חמד.
מצודת אשדוד ים (“קלעת אל-מינה”) שנבנתה על ידי החליף עבד-אל-מלכ, הוקמה על שרידי ישוב ביזנטי ושמשה כחלק בלתי נפרד ממערכת הגנה בכדי למנוע פשיטה של הביזנטים מהים אל החוף. במקביל לרכז הכורכר משתרעת רצועת חוף חולית המאפשרת שוטטות של בעלי חיים בסביבתם הטבעית. במהלך הביקור תיחשפו לשלבים השונים בהקמת הפארק ושיקום המצודה על ידי העירייה, ולאורך שבילי הפארק תוכלו ללמוד על החי, על הצומח ועל בית הגידול היחודי לאזור זה.
ירוחם- אגם בלב מדברי
עד כמה אתם מכירים את הטבע בנגב?
בואו לגלות את נפלאותיו הרבים במהלך סיור באחד מהמקומות היפים שבו – אגם ירוחם.
כפי שמרמז שמו, אגם גדול זה נמצא ממש ליד העיר ירוחם, וסביב האגם אפשר למצוא צמחים רבים ובעלים חיים מעניינים.
את הטיול שלנו נתחיל בהיכרות עם הנגב, נשמע על הקמת אגם ירוחם ונבין מהי הייחודיות והמשמעות של מקום כזה בתוך מרחבים של יובש. משם נמשיך לשפת האגם, שם נתרשם מיופיו של האגם וגם נוכל לתצפת על הציפורים שעוברות כאן במהלך השנה, בהן גם כמה ציפורים מקומיות.
לאחר מכן נמשיך במסלול ונדבר על הצמחים השונים שאפשר לראות באזור, כמו גם על ייחודם של צמחי המדבר.
לאחר שיקום אקולוגי של אגם ירוחם, בסיוע רשות מקרקעי ישראל- הקרן לשמירה על השטחים הפתוחים- פותחה במקום טיילת וגשר להולכי רגל ומסלול לאופניים משפחתיות ולרכבי סיור חשמליים קטנים סביב האגם, ופרויקט “ירוחם – עיר בלב פארק”. במקום גם מצפורים ופינות ישיבה המותאמים לסביבה ולאופיו היחודי של האזור לטובת הדורות הבאים.
פארק הצפרות באילת, כוחות העל של הציפורים הנודדות – אילת היא הגשר היבשתי היחיד המחבר את אירופה, אסיה ואפריקה והיא נקודת המוצא למשימה מאתגרת במיוחד של חציית מדבר הסהרה. לפארק הובאו ציפוריו יחודיות שהובאו מתחנת המחקר, כמו כן בוצעה העשרת וחידוש מלאי מזון הציפורים במקום, בכדי להעניק לציפורים נקודות פתיחה טובה ביציאתן להמשך המסע המפרך. לטובת המטיילים נוצרו שבילים, שוקמה צמחייה, גשר אל אי הציפורים, הקמת תצפיות ציפורים.
פרט לימי הפסטיבל, האתרים פתוחים בכל ימות השנה להנאת הציבור הרחב.
קישור למידע עם כל האירועים:
https://eventbuzz.co.il/producer/v2/Rami_Open_Festival
מידע על הקרן לשטחים פתוחים