האקדמיה הסינית לחומרי בניין בסין (CBMA)
שיתוף פעולה חדש בין האקדמיה הסינית לחומרי בניין (CMBA) והמרכז הבינלאומי לידע בלכידה ואחסון של פחמן, השוכן בקנדה (CCS), יפעלו במקביל לקידום ההבנה והידע בטכנולוגיית לכידת פחמן, המתוכננת במיוחד לצמצום משמעותי בפליטות במסגרת תעשיית המלט העולמית.
היוזמה הראשונה במסגרת ההסכם, פרויקט שימוש נסיוני בלכידת פחמן באמצעות כבשן מלט יסייע ל-CMBA ביישום מודל מרכז הידע ובתכנון ההנדסי של ממשק הקצה לצורך פלטפורמת הבדיקה, שקיבולת לכידת הפחמן הדו-חמצני שלה עומדת על כ-155 ק”ג ליום. הפרויקט ייבנה ויורץ במערכת לכידת פחמן באמצעות גזים הנפלטים מהתעשייה בכבשן ייצור מלט.
מרכז הידע ישמש בתפקיד צופה לצורך למידה ורכישת תובנות לגבי מאפייני פעולת כבשן המלט, ושילובו עם מערכת לכידת פחמן באמצעות גזים הנפלטים מהתעשיה. ההסכם מעניק למרכז הידע גישה לנתונים תפעוליים, כגון תכנון ובדיקה עתידיים, כמו גם נתונים המתבססים על יצירת המודל, מידע הנוגע לפליטה וכל שיפור המוכנס בפלטפורמת בדיקת לכידת פחמן דו-חמצני.
הסכם שיתוף פעולה זה הוא חלק משיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי הדדי בין קנדה ובין סין, תכנית שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי סין-קנדה. הסכם זה גם עולה בקנה אחד עם מטרות ממשלת סין, הנוגעות להשגת שיא בפליטת פחמן עד שנת 2030, וניטרליות פליטת פחמן עד שנת 2060, תוך מאמצים מצד תעשיית המלט בסין להגביר את החדשנות בטכנולוגיות דלות פחמן.
במסגרת הפלטפורמה הניסויית ללכידת פחמן, CBMA צפוי לעבד את היישום לכדי יצירת הרחבה פוטנציאלית של הדגמה מסחרית, לצד ידע מעשי, אותו ניתן יהיה ליישם בצי חומרי הבניין הלאומי ששל סין בע”מ (CNBM), יצרנית המלט הגדולה בעולם וחברת האם של CBMA.
בימים אלה, מרכז הידע משלים מחקר היתכנות העוסק במערכת לכידת פחמן באמצעות גזים הנפלטים מהתעשיה במפעל המלט ליהיי באדמונטון, קנדה. זאת, תוך יישום המודל המתבסס על התנסויות המרכז בהיקף גבוה, מתחנת הכוח הפחמית המסחרית, במתקן הקנדי המפורסם של CCS, Boudary Dam 3.
ציטוטים
“מרכז הידע הבינלאומי גאה להיות שותף בסיוע לCBMA במסע הפיתוח והפריסה, אשר נועד לסייע לסין לממש את מטרותיה השאפתניות להשגת שיא בפליטת פחמן וניטרליות פליטת פחמן, שהיא צעד חיובי לעולם.” – קונוויי נלסון, סמנכ”ל אסטרטגיה ויחסי בעלי מניות, המרכז הבינלאומי לידע בינלאומי בלכידת ואחסון פחמן.
“תעשיית המלט יכולה להגיע לניטרליות בפליטת מלט רק באמצעות גישות לכידת פחמן. יעדי צמצום פליטת GHG עמוקה ניתנים להשגה תוך היצמדות לנתיב המוכתב על ידי טכנולוגיית הוצאת פחמן משימוש, תוך יישום טכנולוגיות צמצום פליטת פחמן דו חמצני במגוון היבטי תהליך הייצור”, – ז’אן יוצ’יאן, יו”ר קבוצת סין לחומרי בניין (CNBM)
מידע נוסף
פליטת מלט: סקירה
- בטון, תוצר של מלט, הוא החומר השני הנצרך ביותר על פני כדור הארץ, מלבד מים, בסדר גודל של שלושה טונות מלט בשנה לכל נפש על פני כדור הארץ (State of the Planet, Earth Institute, Columbia University).
- סך כל הפליטות מתעשיית הבטון תורמות ל-7-8% מפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם.
- שני שלישים, או 5% מהפליטות בעולם כולו נגרמות מהתגובות הכימיות בתהליך ייצור הבטון ועל כן לא ניתן להפטר מהן באמצעות הגברת יעילות האנרגיה.
- הביקוש העולמי לבטון צפוי לעלות ב-12-23% עד שנת 2050 (דו”ח IEA: Transforming Industry through CCUS)).
- כיצרנית הבטון הגדולה ביותר, סין אחראית ל-55% מהייצור העולמי, כאשר הודו במקום השני נמצאת בפער גדול, עם 8%.
- תעשיית הבטון בסין נאמדת בפליטת פחמן דו חמצני בהיקף שלך כ-1.2 טונות, כחלק מסך כל פליטות ה-GHG הארציות בשנה.
תכנית שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי סין-קנדה
תכנית שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי סין-קנדה הינה מסגרת לשיתוף פעולה במחקר המדעי והטכנולוגי (ראה קישור), אשר ירחיב ויחזק את שיתוף הפעולה בתחומי עניין משותפים, ויעודד את יישום תוצאות שיתוף פעולה זה לטובתן הכלכלית והחברתית.