בתוכנית הגזירות של האוצר במסגרת ההכנות לתקציב לשנת 2025 מוצע להעלות את המס על הכנסה ממקורות הוניים שאינם מעבודה או מעסק, כלומר הכנסות מרווחי הון, ריביות ודיבידנדים
כחלק מצעדי הממשלה להקטנת הגירעון האדיר שתפח בשנה האחרונה כתוצאה מהמלחמה, ובמסגרת ההכנות לבניית התקציב לשנת 2025, מוצעות לבחינה גזירות שונות על ידי משרד האוצר, בעיקרן הטלת מסים נוספים על הציבור.
הכנסות המדינה ממסים הן דרך נוחה לכיסוי חלק מהגירעון התופח, כשהעיקרון הוא: הגדלת גובה המסים המוטלים על הציבור, כגון גובה המע”מ, לצד צמצום פטורים ממסים הקיימים כיום, כגון הפטור על קרנות ההשתלמות ועל החיסכון הפנסיוני. גזירות אלו מועלות לדיון שוב ושוב ואינן עניין חדש, ועד כה זוכות להתנגדויות נחרצות מטעם גורמים בכירים במשק.
הגדלת מס ההיסף המוטל על הכנסות פסיביות ל-5%
במסגרת ההכנסות לתקציב 2025, מוצע כעת במשרד האוצר להגדיל את מס היסף – מס המוטל על הכנסות פסיביות שאינן מעבודה או מעסק. קרי: הכנסות מהשקעות הון, מדיבידנדים וריביות.
ההצעה של משרד האוצר היא להגדיל את מסף היסף הזה מ-3% כיום, ל-5%. בנוסף לכך, מוצע להרחיבו גם למיסוי דירות נוספות למגורים, כלומר על מי שבעלותו יותר מדירה אחת.
על מי תחול העלאת המס?
המס הנוסף מוטל על הכנסות הוניות (רווחי הון, ריביות ודיבידנדים) שהן מעל לסכום של 721,560 שקל בשנה (נכון ל-2024).
החלק של ההכנסה ההונית, שמעל הסכום האמור, ממוסה במס בגובה של 3% כיום, ולפי הצעת האוצר, ימוסה ב-5% החל משנת 2025.
חשוב להבהיר, כי המס הנוסף מתווסף על מס ההכנסה שמשולם לפי סעיפים אחרים בפקודה.
הרחבת מס ההיסף גם להכנסות משכירות ובעת מכירת דירות
בנוסף לרווחי ההון, מוצע כאמור להרחיב את המס הזה כך שיוטל גם על הכנסות משכירות, למי שבבעלותו יותר מדירה אחת למגורים, וכן בעת מכירת זכויות במקרקעין.
נכון להיום, מכירת דירה בשווי המופחת מ־5,382,285 (נכון לשנת 2024), פטורה ממס היסף. על פי הצעת האוצר הפטור יבוטל, ויוטל מס היסף בעת כל מכירת דירה שאינה הדירה הראשונה בבעלות.